Recent Nieuws
FAQ : ONDERHOUD VAN EEN ZWEMBAD
Vraagt een zwembad veel onderhoud?

Het onderhoud aan een zwembad is relatief beperkt wanneer je over voldoende kennis beschikt om dit op de juiste manier te doen.

Wij stellen hierover de nodige informatie ter beschikking (zoals onze handleiding en instructievideo's op het klantengedeelte van onze website maar ook deze FAQ) en leggen elke klant dit zeer gedetailleerd uit bij de oplevering van een door ons geplaatst zwembad.

Hierdoor wordt het uitbesteden van het onderhoud aan een zwembadtechnieker een beslissing voor jouw comfort, en geen beslissing die je verplicht moet nemen omdat je het systeem en de principes van waterbehandeling niet kent.

Hoe meer automatisering je toepast, hoe minder manueel onderhoud er nodig is. Automatisering betekent echter niet dat je niets meer moet doen, wel minder. Je rol beperkt zich meer in de supervisie van de automatisering, maar dit laatste blijft wel essentieel.

Afhankelijk van de automatisering die werd toegepast wordt het volgende verwacht van een zwembadeigenaar (gemiddeld 15 min. tot 1u werk per week):

Enkel indien je manueel producten toevoegt:

- pH-waarde en chloorgehalte meten en eventueel bijregelen: 1x tot 2x per week tijdens hoogzomer.

- indien nodig chloortabletten toevoegen (1x per week)

Enkel als je over een doseersysteem voor chloor en pH beschikt (zie: Aquaconsulting of Intellipool):

- wekelijks nakijken of de bussen met chemicaliën (vloeibare chloor en pH-) nog gevuld zijn (m.u.v. TopLine/Intellipool: je zal een alarm melding ontvangen per e- mail)

- 2 wekelijks een controlemeting uitvoeren met de druppeltest voor pH en chloor

- supervisie bewaren over het doseertoestel

Voor klanten die manueel of met een doseersysteem werken:

- maandelijks TA meten, klanten met een koperionisator: maandelijks hoeveelheid koper nameten met een kopertest

- Bayrol Superflock: 1 tot 2 (warme periodes) patronen toevoegen in skimmer per maand

- filter “backwash” uitvoeren (standaard pomp: 2 tot 3 min wekelijks – frequentiegestuurde pomp: 1,10 minuten wekelijks)

- water toevoegen indien nodig (indien automatische niveauregeling: consumptie periodiek nakijken)

- zwembadrand reinigen indien nodig

- skimmer en voorfilter zuiver maken

- bodem stofzuigen afhankelijk van de vervuiling (vb. 1 x per week), dit kan manueel of met een kwalitatieve zwembadrobot

- klokje van de filter instellen zodat er dagelijks 8 uur of meer gefilterd wordt en zeker tussen 10u00 & 16u00 (m.u.v. AUTO mode TopLine/Intellipool: dit gebeurt automatisch)

- chloorstoot min. 2 x per seizoen (bij de zomer opstart en voor het winterklaar maken, maar ook zwembaden die een heel jaar in gebruik zijn hebben hier baat bij)

Verder dient het zwembad bij de start van het seizoen zomerklaar gemaakt te worden en op het einde van het zwembadseizoen winterklaar.

Deze informatie vindt je in onze handleiding.

Wens je het onderhoud geheel of gedeeltelijk door onze zorgen te laten uitvoeren dan bieden we je hiervoor verschillende onderhoudsformules en dit zowel voor particuliere buitenzwembaden als binnenzwembaden (of buitenzwembaden die een heel jaar in gebruik zijn).

Voor meer informatie contacteer onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.

 


Directe link voor deze vraag
Hoeveel bedragen de kosten van een zwembad per jaar?

De jaarlijkse kostprijs van een zwembad bestaat uit verschillende kostenposten, we sommen ze hieronder even op.

Onderstaande kosten zijn gebaseerd op een buitenzwembad dat ca. 6 maanden per jaar in gebruik is en de energieprijzen van 2021 (Belangrijk: er is nog geen update met betrekking tot de energiekosten gemaakt in onderstaande prijzen doordat de energieprijzen momenteel zeer volatiel zijn).

Energie

Een zwembadpomp zal afhankelijk van het type pomp (standaard pomp, frequentiegestuurde pomp) een jaarlijks verbruik hebben van € 250 tot € 540.

Een standaard pomp zal 1 tot 1,5kw verbruiken gedurende 10u per dag aan € 0,20 gedurende 180 dagen) terwijl een frequentiegestuurde pomp dit zal doen aan ca. 400w tot 700w (wat zorgt voor een halvering van de jaarlijkse energiekost van je zwembadpomp). Deze berekening gaat uit van een kostprijs van €0,20 per kw dus afhankelijk van de actuele prijs kan je bovenstaande juist omrekenen.

Hoe meer je dus investeert in je zwembadpomp, hoe minder energieverbruik er achteraf zal zijn.

Hierdoor verdienen de meeste van deze pompen zich terug op een gemiddelde termijn van 5 jaar wanneer je rekening houdt met het verschil in aankoopprijs.

Dat is ook de reden waarom zwembadeigenaars waarvan de pomp defect is in de meeste gevallen zullen kiezen voor een frequentiegestuurde zwembadpomp als alternatief.

Het verwarmen van een zwembad is analoog aan bovenstaand verhaal. Het type verwarming dat je kiest (gas, stookolie of een warmtepomp al dan niet gecombineerd met zonnepanelen) en het type constructie dat je hebt gekozen hebben een gevoelige impact op je jaarlijks wederkerende verwarmingskosten.

De minst geïsoleerde zwembaden zoals gemetste constructies, kunststof panelen e.d. kosten jaarlijks 10% tot 30% meer aan energie dan een geïsoleerd dubbelwandig monoblok zwembad.

Een standaard zwembadwarmtepomp zal dan weer tot dubbel zo veel energie verbruiken dan een frequentiegestuurd toestel.

Tot slot zal een zwembad voorzien van een automatische afdekking (met extra geïsoleerde lamellen of solar lamellen) bijzonder minder bijverwarming nodig hebben dan een zwembad dat niet voorzien is van dergelijk systeem. Je verliest namelijk 85% langs de bovenzijde van het zwembad.

Ook hier zal je basisinvestering dus weerom bepalen hoe hoog of hoe laag je energiekosten voor het verwarmen van het zwembad zullen zijn.

Een goed geïsoleerd zwembad van ca. 50m³ voorzien van een automatische afdekking gedurende 6 maanden op 30°C verwarmen kan met een frequentiegestuurde warmtepomp al vanaf € 400 per jaar. Doe je ditzelfde met gas of stookolie dan zal de rekening ongeveer 2.5 keer hoger zijn. Combineer je deze laatste met zonnepanelen dan breng je de energiekost op hetzelfde niveau van een warmtepomp.

Dit alles is uiteraard zeer indicatief en afhankelijk van diverse factoren zelfs de ligging t.o.v. de wind, is er een jetstream of niet maar uiteraard ook de buitentemperatuur, welke watertemperatuur zijn enkele van de vele andere factoren die een rol spelen en de jaarlijkse verwarmingskost beïnvloeden.

Met een geïsoleerd dubbelwandig monoblok zwembad voorzien van extra isolatie en dit gecombineerd met een goede extra isolatie en een frequentiegestuurde warmtepomp garandeert je alleszins de laagst mogelijke verwarmingskost.

Water

De waterkosten van een zwembad zijn relatief beperkt. Reken ongeveer op 30% tot 50% van het volume van je zwembad en dit aan € 6 per m3 (vb. Zwembad van 50m³ kost aan water maximum € 150 per jaar. Voor onder en overloopzwembaden is deze consumptie tot 100% hoger.

Producten

Een jaarlijks budget van € 250 tot € 350 is representatief voor een gemiddeld particulier zwembad.

Onderhoud

Een zwembad vergt jaarlijks niet zo veel onderhoud. Het klantengedeelte van onze website staat boordevol informatie hierover.

Wanneer je het onderhoud van je zwembad uitbesteed en laat uitvoeren door een zwembadtechnieker komen de loonkosten hiervan er bovenop. Onder onderhoudscontracten vind je hierover meer uitgebreide informatie.

Heb je hierover nog vragen, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.

 


Directe link voor deze vraag
Werken jullie ook aan zwembaden die niet door jullie geplaatst werden?

Ja, ook deze zwembadeigenaars aanvaarden we voor het onderhoud of een depannage van de zwembadinstallatie.

Omdat we je niet verplichten om alle apparatuur om te bouwen naar de materialen die we gewoon zijn om te plaatsen (en te onderhouden) kan het echter zijn dat we minder efficiënt kunnen werken en/of onderdelen niet direct beschikbaar zijn.

Ook kunnen we bij het vervangen van onderdelen onder garantie in geen geval meer bieden dan enkel de garantie op de onderdelen zelf (werkuren, transport en eventuele andere kosten blijven ten laste van de klant volgens onze voorwaarden werken in regie).

Zijn bepaalde onderdelen aan vervanging toe (ouderdom, niet kwalitatief) dan zullen we je dit signaleren.

We ervaren bovendien dat vele klanten niet (of niet voldoende) kennis hebben van de zwembadapparatuur, waterbehandeling en/of het noodzakelijke zwembadonderhoud.

Daarom adviseren we je zeker om ons document 'Onderhoudsinstructies voor een particulier zwembad' door te nemen en ons document 'Hoe succesvol overwinteren?'.

Ook dit FAQ-gedeelte van onze website kan een hulp betekenen. Tot slot vind je onder het klantengedeelte van onze website zeer handige instructievideo's.

Een zwembad heeft namelijk wekelijks onderhoud nodig en tenzij je kiest voor een wekelijkse onderhoudsformule is dus heel wat kennis vereist van de zwembadeigenaar.

We nodigen je dan ook graag uit zelf de tijd te nemen om onze documenten door te nemen en instructievideo's te bekijken. Ofwel kan je ervoor kiezen dat we ter plaatse komen om je deze uitleg te geven (dit wordt verrekend in regie en duurt gemiddeld 4u: afhankelijk van jouw kennis en de complexiteit van de zwembadinstallatie).

Het is ook mogelijk om een onderhoudscontract te nemen met in het begin een hogere frequentie aan onderhoud die je op termijn (in functie van de evolutie van je kennis) eventueel kan aanpassen. We bieden zowel onderhoudscontracten aan voor particuliere buitenzwembaden, particuliere binnenzwembaden en openbare zwembaden (op aanvraag).

Heb je hierover nog vragen, contacteer onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.


Directe link voor deze vraag
Is jouw zwembad verzekerd?

Heb jij een verzekering voor jouw zwembad?

Indien ja: prima!

Indien niet: neem dan zeker contact op met je makelaar, onder andere AG Insurance (maar ook KBC, ING, ...) biedt/bieden een speciale polis uitbreiding voor zwembadeigenaars. Heb je na het afsluiten van je verzekering een verzekerd schadegeval aan je zwembad dan zal je de kosten hiervan aan de verzekering kunnen claimen.

Wat hierin als schade verzekerd wordt, vind je via volgende link (voorbeeld AG Zwembadpack): 

Brochure AG Zwembadpack

Uitgebreide polisvoorwaarden

Voor overige inlichtingen aarzel niet onze klantendienst te contacteren op 03/354 12 21.


Directe link voor deze vraag

Noppe Zwembaden: Partner van deze merken.

Privacybeleid - Cookiebeleid - Copyright © Noppe Zwembaden 2024