Recent Nieuws
FAQ : ONDERHOUD VAN EEN ZWEMBAD
Hoeveel bedragen de kosten van een zwembad per jaar?

De jaarlijkse kostprijs van een zwembad bestaat uit verschillende kostenposten, we sommen ze hieronder even op.

Onderstaande kosten zijn gebaseerd op een buitenzwembad dat ca. 6 maanden per jaar in gebruik is en de energieprijzen van 2021 (Belangrijk: er is nog geen update met betrekking tot de energiekosten gemaakt in onderstaande prijzen doordat de energieprijzen momenteel zeer volatiel zijn).

Energie

Een zwembadpomp zal afhankelijk van het type pomp (standaard pomp, frequentiegestuurde pomp) een jaarlijks verbruik hebben van € 250 tot € 540.

Een standaard pomp zal 1 tot 1,5kw verbruiken gedurende 10u per dag aan € 0,20 gedurende 180 dagen) terwijl een frequentiegestuurde pomp dit zal doen aan ca. 400w tot 700w (wat zorgt voor een halvering van de jaarlijkse energiekost van je zwembadpomp). Deze berekening gaat uit van een kostprijs van €0,20 per kw dus afhankelijk van de actuele prijs kan je bovenstaande juist omrekenen.

Hoe meer je dus investeert in je zwembadpomp, hoe minder energieverbruik er achteraf zal zijn.

Hierdoor verdienen de meeste van deze pompen zich terug op een gemiddelde termijn van 5 jaar wanneer je rekening houdt met het verschil in aankoopprijs.

Dat is ook de reden waarom zwembadeigenaars waarvan de pomp defect is in de meeste gevallen zullen kiezen voor een frequentiegestuurde zwembadpomp als alternatief.

Het verwarmen van een zwembad is analoog aan bovenstaand verhaal. Het type verwarming dat je kiest (gas, stookolie of een warmtepomp al dan niet gecombineerd met zonnepanelen) en het type constructie dat je hebt gekozen hebben een gevoelige impact op je jaarlijks wederkerende verwarmingskosten.

De minst geïsoleerde zwembaden zoals gemetste constructies, kunststof panelen e.d. kosten jaarlijks 10% tot 30% meer aan energie dan een geïsoleerd dubbelwandig monoblok zwembad.

Een standaard zwembadwarmtepomp zal dan weer tot dubbel zo veel energie verbruiken dan een frequentiegestuurd toestel.

Tot slot zal een zwembad voorzien van een automatische afdekking (met extra geïsoleerde lamellen of solar lamellen) bijzonder minder bijverwarming nodig hebben dan een zwembad dat niet voorzien is van dergelijk systeem. Je verliest namelijk 85% langs de bovenzijde van het zwembad.

Ook hier zal je basisinvestering dus weerom bepalen hoe hoog of hoe laag je energiekosten voor het verwarmen van het zwembad zullen zijn.

Een goed geïsoleerd zwembad van ca. 50m³ voorzien van een automatische afdekking gedurende 6 maanden op 30°C verwarmen kan met een frequentiegestuurde warmtepomp al vanaf € 400 per jaar. Doe je ditzelfde met gas of stookolie dan zal de rekening ongeveer 2.5 keer hoger zijn. Combineer je deze laatste met zonnepanelen dan breng je de energiekost op hetzelfde niveau van een warmtepomp.

Dit alles is uiteraard zeer indicatief en afhankelijk van diverse factoren zelfs de ligging t.o.v. de wind, is er een jetstream of niet maar uiteraard ook de buitentemperatuur, welke watertemperatuur zijn enkele van de vele andere factoren die een rol spelen en de jaarlijkse verwarmingskost beïnvloeden.

Met een geïsoleerd dubbelwandig monoblok zwembad voorzien van extra isolatie en dit gecombineerd met een goede extra isolatie en een frequentiegestuurde warmtepomp garandeert je alleszins de laagst mogelijke verwarmingskost.

Water

De waterkosten van een zwembad zijn relatief beperkt. Reken ongeveer op 30% tot 50% van het volume van je zwembad en dit aan € 6 per m3 (vb. Zwembad van 50m³ kost aan water maximum € 150 per jaar. Voor onder en overloopzwembaden is deze consumptie tot 100% hoger.

Producten

Een jaarlijks budget van € 250 tot € 350 is representatief voor een gemiddeld particulier zwembad.

Onderhoud

Een zwembad vergt jaarlijks niet zo veel onderhoud. Het klantengedeelte van onze website staat boordevol informatie hierover.

Wanneer je het onderhoud van je zwembad uitbesteed en laat uitvoeren door een zwembadtechnieker komen de loonkosten hiervan er bovenop. Onder onderhoudscontracten vind je hierover meer uitgebreide informatie.

Heb je hierover nog vragen, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.

 

Noppe Zwembaden: Partner van deze merken.

Privacybeleid - Cookiebeleid - Copyright © Noppe Zwembaden 2024