Wanneer je actief overwintert is het belangrijk te weten dat algengroei enkel voorvalt wanneer je zwembadwater warmer is dan 10C°.
Van zodra het water onder deze temperatuur zakt is het behandelen van het water dus minder belangrijk, zeker wanneer je actief zou overwinteren met een winterzeil omdat het water dan vrijwel hermetisch van licht wordt afgeschermd.
UV lamp:
De belangrijkste meerwaarde van een UV lamp is het bestrijden van gebonden chloor in het water, het anti-bacterieel effect is immers minimaal (slechts 5%). Je mag tijdens de volledige overwinteringsperiode dan ook de UV lamp uitschakelen (door de zekering te deactiveren, is deze niet afzonderlijk afgezekerd dan stel je dit eventueel uit tot wanneer ook de ionisatie mag uitgeschakeld worden).
Ionisator:
De belangrijkste meerwaarde van koperionisatie is het bestrijden van algengroei in het zwembadwater, zoals hierboven reeds vermeld kunnen algen zich vrijwel niet meer voortplanten in water dat kouder is dan 10C°. Hierom adviseren we je de ionisator bij een actieve overwintering actief te houden tot het water kouder is dan dan 10C° en deze vervolgens uit te schakelen. Opgelet: van zodra het water in het voorjaar weer warmer wordt dan 10C° schakel je dus best de ionisator weer in.
Doseersysteem:
Bij een actieve overwintering adviseren we je ook het doseersysteem actief te houden (vergeet hierom zeker niet op maandelijks de TA waarde van het water te blijven opvolgen en corrigeren met TA+ wanneer nodig!). Wens je toch liever actief te overwinteren zonder gebruik van je doseersysteem stop dan bij voorkeur wanneer het zwembadwater kouder is dan 10C° en zorg ervoor dat je zwembad met een winterzeil afgedekt werd. Wanneer je de automatische dosering stopt voer dan een chloorschockbehandeling uit op het zwembadwater en voeg eventueel een overwinteringsproduct toe aan het zwembadwater.
Doe je dit niet dan loop je toch het risico dat er veel schoonmaakwerk zal moeten gebeuren bij de heropstart van het zwembadseizoen.
Opgelet, denk aan je wartempomp:
Ook bij een actieve overwintering maak je de warmtepomp steeds winterklaar:
- toestel op off
- zekering laat je aan
- leidingen los maken
- toestel schuin kantelen en het aanwezige water verwijderen uit de warmtewisselaar
- toestel na bovenstaande schuin laten staan gedurende heel de winterperiode
- warmtebatterij schoon maken met PSA Net
- winterzeil over het toestel
Als je hierover nog vragen hebt, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.