Recent Nieuws
FAQ : OPLOSSEN VAN STORINGEN OF PROBLEMEN > AUTOMATISCH DOSEERSYSTEEM
Hoe werken meetsondes voor chloor en pH en is er op deze slijtage onderdelen garantie?

Hoe werken meetsondes en waarom slijten ze?

Elke meetsonde die een digitale meting van zwembadwater realiseert kan je vergelijken met een pen. Met een pen kan je schrijven tot de inkt op is en met een meetsonde is dit niet anders: in een meetsonde van pH is er een vloeistof aanwezig die bij elke meting verbruikt wordt, in een meetsonde van ORP/Redox en geleidbaarheid is dit een metaal.

Is er een garantie op deze meetsondes, ondanks het feit dat het een slijtageartikel is?

De fabrieksgarantie op goede werking van een meetsonde bedraagt 6 maanden (ook al is het een slijtageartikel). Eventueel hiermee gepaard gaande werkuren, verplaatsing en/of transportkosten zijn hierin echter in geen geval inbegrepen en in voorkomend geval steeds ten laste van de klant. De praktijk toont echter, gelukkig, aan dat de meetsondes gemiddeld doorgaans 12 maanden stabiel kunnen werken:

- 2 zwembadseizoenen bij een buitenzwembad dat 6 maanden per jaar gebruikt wordt

- 1 zwembadseizoen bij een binnenzwembad en bij buitenzwembaden die heel het jaar door in gebruik zijn of waarvan de waterbehandeling heel het jaar in gebruik is (vb. als je kiest voor een actieve overwintering)

Gedurende deze periode dient echter de correcte werking van de meetsonde regelmatig gecontroleerd te worden (eenvoudige manuele controlemeting van het zwembadwater, wij adviseren dit wekelijks uit te voeren samen met het uitvoeren van de backwash). Een meetsonde kan na verloop van 1 maand immers nog steeds meten doch mogelijk niet meer 100% correct. Het tussentijds ijken of kalibreren van de meetsonde verhelpt dit euvel en stelt je in staat om de volledige levensduur van de meetsonde te benutten.

Een meetsonde is het duurste slijtage artikel aan enig doseersysteem. Ga er dus zorgvuldig mee om.

Wij adviseren om niet zelf te gaan ijken wanneer je hiermee niet vertrouwd bent. Ofwel laat je dit tussentijds door een zwembadtechnieker uitvoeren (vb. van zodra de manuele meting niet meer overeen stemt met de digitale meting) ofwel doe je dit enkele malen samen met een zwembadtechnieker totdat je hiermee vertrouwd bent.

Kan een sonde ook stuk gaan na vb. 8 maanden?

Helaas is dit niet uit te sluiten. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Omdat de garantieperiode 6 maanden bedraagt zijn er sommige collega's die elke 6 maanden de sondes vervangen. Wij doen dit niet om de 6 maanden maar wel om de ca. 12 maanden. Dit verlaagt immers de exploitatiekost van jouw doseersysteem aanzienlijk. Het is in voorkomend geval voordeliger deze kost eenmalig te maken (vroeger vervangen dan na 12 maanden werking) dan de sondes structureel elke 6 maanden te vervangen.

Is de garantieperiode op een meetsonde afhankelijk van de gebruiksperiode?

De fabrikant houdt hier geen rekening mee (omdat hij niet kan controleren of de sonde al dan niet effectief gebruikt werd). De aankoopdatum telt dus als startperiode van de garantieperiode van 6 maanden.

Ontdek ons aanbod aan meetsondes via volgende link: link naar webshop

Heb je hierover nog vragen, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.

Noppe Zwembaden: Partner van deze merken.

Privacybeleid - Cookiebeleid - Copyright © Noppe Zwembaden 2024