Recent Nieuws
FAQ : OPLOSSEN VAN STORINGEN OF PROBLEMEN > WATERBEHANDELING
Wat is een chloorstabilisator en hoe vermijd ik overstabilisatie van mijn zwembadwater?

Wat is chloorstabilisator?

Chloorstabilisator wordt door de fabrikanten toegevoegd aan alle klassieke chloortabletten en granulaten. Dit product heet cyaanzuur (of cyanuric acid, stabiliser, ...).

Door dus te ontsmetten met klassieke chloortabletten of gebruik te maken van chloorgranulaat komt er automatisch ook cyaanzuur terecht in je zwembadwater. Een chloortablet bestaat immers doorgaans uit 50% chloor en 50% stabilisator (!).

Werk je met een doseersysteem voor vloeibare chloor dan stelt deze problematiek zich niet. In vloeibare chloor bevindt zich immers geen chloorstabilisator.

Hierom adviseren wij de investering in een automatisch doseersysteem voor zwembaden met een waterinhoud vanaf 50m³.

Waarom wordt chloorstabilisator toegevoegd aan de klassieke chloortabletten en granulaten?

De reden hiervoor is eenvoudig.

Chloor is van nature zeer volatiel (=vluchtig).

Om (wegens gebrek aan een doseersysteem) chloor een traag werkende functie te geven (en bovendien te beschermen tegen een te snelle afbraak door de UV stralen van de zon) voegt men chloorstabilisator toe.

Hoe kan de concentratie van chloorstabilisator in mijn zwembadwater steeds hoger worden?

Ook dit is heel eenvoudig: je doseert (wekelijks) een tablet (of granulaten) aan je zwembadwater waardoor je dus steeds cyaanzuur toevoegt aan je water.

Chloor zal zich binden met vuil en/of afgebroken worden door de zon, cyaanzuur echter niet.

Er is geen enkel product dat cyaanzuur kan afbreken of verwijderen uit zwembadwater. Je bouwt dit dus als het ware stelselmatig op.

Hoeveel chloorstabilisator mag er zich in mijn zwembadwater bevinden?

Hoe minder, hoe beter!

Zolang er minder dan 70mg/l (of ppm) aanwezig is in je zwembadwater dan is er zeker geen probleem.

Is dit echter meer dan heb je een groot probleem: het zwembadwater is onbehandelbaar en dient integraal vervangen te worden.

Hoe kan ik meten hoeveel chloorstabilisator er aanwezig is in mijn zwembadwater en hoe vaak doe ik dit best?

Dit kan je eenvoudig nameten met een teststrip.

Controleer dit zeker maandelijks (samen met de TA waarde van het zwembadwater).

Opgelet: wanneer er een zeer hoge chloorconcentratie aanwezig is in het zwembadwater (vb. na een chloorshockbehandeling) zal je altijd overstabilisatie meten maar deze meting is niet juist in dit geval. Je kan de meting enkel vertrouwen bij geen of een normale hoeveelheid chloor in het zwembadwater.

Ik heb gelukkig nog geen 70ppm chloorstabilisator in mijn zwembadwater maar toch al wel een redelijke hoeveelheid en het bouwt zich stelselmatig op, hoe vermijd ik toekomstige problemen?

Schakel tijdelijk over op niet gestabiliseerde of anorganische chloor.

Het product HTH is hiervan het meest bekende. Vervang tevens een groot gedeelte van je zwembadwater (vb. 50% maar hou rekening met de stand van het grondwater!) en vermijd intensief borstelen van wanden en bodem van het zwembad.

Het is eveneens mogelijk te investeren in een automatisch doseersysteem voor vloeibare chloor (en pH) zodat het probleem zich in de toekomst niet meer kan stellen (ons advies voor baden vanaf 50m3).

Kan ik dan niet beter altijd werken met de producten van HTH?

In theorie wel. De praktijk zal echter aantonen dat je meer opvolging nodig hebt bij het gebruik dit product (omdat het geëlimineerde nadeel ook het bijhorende voordeel elimineert). HTH wordt door kalk stabieler gemaakt maar dit is niet te vergelijken met de kracht van de klassieke chloorstabilisator. Zeker voor binnen zwembaden kan het stelselmatig opdrijven van de kalkhoeveelheid van het zwembadwater weer andere problemen genereren. Dit is hierom niet voor iedereen een aangename oplossing.

Enkel de investering in een automatisch doseersysteem is een goede oplossing om niet meer met de risico’s van overstabilisatie geconfronteerd te worden.

Kan ik verder nog iets ondernemen om de opbouw van chloorstabilisator tegen te gaan?

Doe gedisciplineerd wekelijks een backwash van je zandfilter.

Enerzijds zal de chloor behoefte van het zwembadwater dalen (omdat je de filter schoon houdt), anderzijds zal je het zwembadwater verdunnen (=de concentratie van cyaanzuur verlagen) omdat je na een backwash vers water aan je zwembad dient toe te voegen. 

Let nogmaals goed op bij het borstelen van zijwanden en bodem: cyaanzuur zet zich tegen bodem en zijwanden, dit los maken en in opgeloste vorm brengen kan een acuut probleem van overstabilisatie veroorzaken! 

Wat als ik te veel chloorstabilisator aanwezig heb in mijn zwembadwater?

Dat is een vervelende conclusie.

Niets zal je namelijk helpen: er zijn geen producten die cyaanzuur kunnen verwijderen uit je zwembadwater.

Je zwembad volledig leeg maken, de zijwanden en bodem nauwkeurig schoon maken en dit restwater (wat een zeer hoge concentratie aan cyaanzuur bevat) helemaal afvoeren is de enige oplossing.

Let op, woon je in een gebied met hoge grondwaterstand en kom je tot deze conclusie in het begin van het zwembadseizoen?

Dan is mogelijk de plaatsing van bronbemaling nodig om de risico’s van opwaartse druk tegen te gaan.

Maak een zwembad dus nooit leeg zonder vooraf middels een proefboring (of via consultatie van een rondom het zwembad aangelegd drainagesysteem) de grondwaterstand na te kijken.

De aankoop van een automatisch doseersysteem voor vloeibare chloor en pH- kan het probleem vermijden in de toekomst maar zal het probleem van overstabilisatie op zich niet oplossen. Ook al doe je deze aankoop zal eerst ter voorbereiding bovenstaande alsnog dienen te gebeuren.

Heb je hierover nog vragen, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.

Noppe Zwembaden: Partner van deze merken.

Privacybeleid - Cookiebeleid - Copyright © Noppe Zwembaden 2024