Recent Nieuws
FAQ : OPLOSSEN VAN STORINGEN OF PROBLEMEN > ZWEMBADPOMP
Mijn zwembadpomp draait droog en ik krijg het circuit niet op gang: hoe los ik dit op?

Een zelf aanzuigende pomp heeft een waterdichte aanzuig nodig om te kunnen werken.

Is er dus ergens een lek in het aanzuigcircuit, werd het filtermandje van de voorfilter niet zorgvuldig gesloten (of de dichting ervan niet juist geplaatst), is er een lek aan de aanzuigleiding zelf (eventueel ondergronds), aan een afsluitkraan of staat een kraan in de verkeerde positie dan zal de pomp niet aanzuigen en in staat zijn om een circuit op gang te brengen.

Heb je moeilijkheden om het circuit op gang te brengen zet dan je zeswegkraan in circulatiestand en tracht het systeem op 1 aanzuigleiding op te starten (bij voorkeur de bodemput).

Vul eventueel de voorfilter van de pomp terug met water (kranen voor en na de pomp sluiten voor je de voorfilter opent!).

Van zodra het circuit op gang is kan je zachtjes de eventueel ander aanzuigleidingen openen.

Blijft het circuit goed draaien dan zet je het na een 5 tal minuten terug af en zet je de zeswegkraan terug in de filterstand; hierna activeer je terug de installatie.

Blijf steeds toezicht houden tot het circuit probleemloos draait! link naar webshop

Heb je hierover nog vragen, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.


Directe link voor deze vraag
Mijn zwembadpomp gaat op een korte termijn stuk, hoe kan dit?

Hoeveel fabrieksgarantie is er op een zwembadpomp? 

Een zwembadpomp heeft doorgaans een fabrieksgarantie van 2 jaar.

Wat ingeval mijn zwembadpomp binnen de garantieperiode defect gaat? 

Gaat de pomp binnen deze termijn defect dan kun je ze inleveren op vertoon van je aankoopbewijs waarna we je toestel terug aan de fabrikant bezorgen ter nazicht.

De fabrikant zal bepalen of de pomp stuk is gegaan bij normaal gebruik en in voorkomend geval de pomp herstellen onder garantie. Valt het defect niet binnen de garantievoorwaarden dan zal de fabrikant dit standpunt documenteren.

De duurtijd van deze procedure is afhankelijk van diverse parameters (hoogseizoensdrukte kan dit vertragen), gelieve rekening te houden met een gemiddelde termijn van 3 weken.

Hoe lang zal een zwembadpomp gemiddeld kunnen werken?

De kostprijs van een pomp zal in grote mate bepalend zijn voor de te verwachten levensduur: een goedkopere pomp bestaat uit kwalitatief minder duurzame elementen (wikkelingen motor, keramische koppeling, hydraulische samenstelling van het pomphuis) en zal sneller vervangen moeten worden dan een pomp met een hogere kwaliteit en prijs.

Wij adviseren doorgaans de pompen van PPG Deluxe en Pentair waarbij de pompen met een variabele snelheid de beste keuze zijn: op langere termijn zijn deze het goedkoopst, omdat het energieverbruik van deze pompen het laagst mogelijke is. De gemiddelde levensduur die we constateren bij deze types van pompen zijn langer dan 10 jaar.

Hoe kan een pomp vroegtijdig stuk gaan?

Een pomp die niet voldoende kan aanzuigen (per leiding heeft u een aanzuigdebiet van ca. 5m³/u) zal snel stuk gaan (vb. u heeft een pomp van 10m³/u en zuigt aan via 1 skimmerleiding), bovendien zal ze veel energie opnemen: deze pompen draaien in voorkomend geval buiten hun zogenaamde 'curve' (=normaal toerental voor deze pomp) wat resulteert in een abnormale belasting en snellere slijtage.

Een met overvloedig veel vuil verstopte waaier van een pomp kan ervoor zorgen dat een pomp sneller stuk gaat.

Een pomp die droog gedraaid heeft, zal sneller stuk gaan. Langdurig droog draaien van een pomp zorgt ervoor dat de keramische koppeling warm wordt en het tenslotte begeeft waarna er water in de motor komt.

Heb je hierover nog vragen, aarzel niet onze klantendienst te contacteren op het nr. 03/354 12 21.


Directe link voor deze vraag
Wat is een condensator en waarom kan deze stuk gaan (en is dit nooit garantie)?

Wat is een condensator en waarom staat het op mijn toestel?

Elke motor (vb. zwembadpomp, warmtepomp, ...) is eigenlijk driefasig (werkt enkel op 380v). Omdat niet iedereen over 380v (driefasen) beschikt wordt aan de motor een zogenaamde condensator toegevoegd. Hiermee kan het toestel ook werken op 220v.

Hoe kan een condensator stuk gaan en hoe herken ik dit?

Als een pomp (of ander toestel) niet werkt maar bij het aanschakelen enkel een zoemend geluid maakt is vermoedelijk de condensator stuk. Condensatoren gaan doorgaans stuk door spanningspieken in het elektriciteitsnetwerk. Eigenlijk is het je netbeheerder die ervoor moet zorgen dat dit niet gebeurt.

Mijn toestel is nog onder garantie, geldt dit dan ook voor de condensator van dit toestel?

Helaas niet: je dient het als een slijtageartikel te beschouwen zonder enige vorm van garantie.

Gelukkig is het in verhouding tot het toestel gewoonlijk geen buitengewoon duur component.

Er is geen garantie op dit onderdeel om de eenvoudige reden dat de fabrikant van het toestel en ook wij als installateur geen controle hebben over de spanningspieken (en deze eigenlijk ook niet mogen voorvallen).

Het veelvuldig plaatsen van zonnepanelen (waarop ons elektriciteitsnetwerk eigenlijk niet voorzien is) is de belangrijkste veroorzaker van deze problemen.

Heb je regelmatig dit probleem neem dan contact met je netwerkbeheerder (deze kan een toestel plaatsen om deze spanningspieken in kaart te brengen en hierna een structurele oplossing aanbieden).

Heb je hierover nog vragen, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.


Directe link voor deze vraag
Ik heb een LPW zwembad met touch screen en krijg volgende melding: 'thermal safety jumped' en mijn pomp werkt niet meer. Wat nu?

Wanneer je deze melding ontvangt dan werd de motorbeveiliging van je zwembadpomp geactiveerd.

Als je zwembadpomp abnormaal veel stroom vraagt treedt deze beveiliging in om te vermijden dat er verdere schade ontstaat.

Je kan de motorbeveiliging in eerste fase terug activeren waarna je zwembadpomp mogelijk terug zal werken.

Dit doe je door de kast open te doen en de motorbeveiliging op te zoeken. Op de motorbeveiliging vind je een blauwe of zwarte knop. Als je hierop drukt wordt deze 'gereset' en kan je de pomp terug activeren.

Hieronder afbeeldingen van vaak voorkomende motorbeveiligingen:

 

We adviseren tevens om hierna een backwash van de zandfilter uit te voeren tenzij dit recent gebeurde. Controleer ook of je pomp niet aan het droog draaien is en mocht dit het probleem zijn dient dit opgelost worden (zie de afzonderlijke FAQ hieromtrent).

Is er echter een probleem met je pomp (vb. schroef van de pomp is verzadigd van vuil, defect aan de pomp) dan zal de pomp niet terug werken en zal dezelfde foutmelding nogmaals op de display verschijnen.

Wordt het probleem veroorzaakt door vuil in de schroef van de motor? 

1. Schakel de pomp uit

2. Verwijderen het filtermandje van de voorfilter van de pomp

3. Ga met je hand in de voorfilter van de pomp en onderaan zal je een opening voelen met een schroef, mogelijk kan je op deze wijze constateren of de schroef vervuild is en dit eventueel verwijderen. Lukt het niet maar is er wel vuil dan dient de pomp open gemaakt te worden (mogelijk door een zwembadtechnieker uit te voeren) om vervolgens de schroef schoon te maken en tot slot de pomp terug te sluiten.

Lost dit je probleem niet op is er een probleem met de pomp zelf?

Contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21 voor het inplannen van een interventie met mogelijk de installatie van een nieuwe pomp.


Directe link voor deze vraag

Noppe Zwembaden: Partner van deze merken.

Copyright © Noppe Zwembaden 2020