Kan ik tijdens de winterperiode mijn warmtepomp blijven gebruiken?
Zwembadwater verwarmen tijdens de winterperiode zal in veel gevallen niet mogelijk met een warmtepomp.
Kan het wel dan is het zeker niet energie-efficiënt en zal het goedkoper zijn om dit met gas of stookolieverwarming te doen vanaf de gemiddelde buitentemperatuur lager is dan ca. 7C°.
Wil je dus zwemmen in de sneeuw?
Werk dan met een CV-installatie en schakel de zwembadwarmtepomp tijdens deze periode uit in het belang van je energierekening.
Bovendien bescherm je de warmtepomp best tegen vorstschade.
Als ik het toestel niet gebruik in de winter, wat moet er dan gebeuren?
Schakel het toestel uit maar enkel door de bedieningsknop te bedienen. Schakel dus niet de zekering uit.
De meeste warmtepomp hebben immers een verwarmingselement ter bescherming van de printplaat van het toestel. Schakel je de zekering uit dan kan dit de printplaat niet beschermen tijdens de winterperiode ter voorkoming van vroegtijdige slijtage.
Beschikt je toestel zeker niet over deze functie dan mag de zekering wel uitgeschakeld worden.
Maak de warmtebatterij van het toestel schoon met een hiertoe geschikt product (vb. Zodiac PAC NET), doe dit echter nooit met een hoge druk reiniger (de plaatsjes van de warmtebatterij zullen immers beschadigd geraken).
Vervolgens koppel je de 2 verbindingsleidingen met het zwembadwater los en neem je de dichtingsringen van de koppelingen weg. Bewaar ze in een zakje in je technische ruimte samen met eventueel andere onderdelen van de installatie die je demonteert tijdens de winterperiode.
Kantel het toestel zelf naar achteren en verwijder zoveel als mogelijk water uit de warmtewisselaar. Neem een baksteen of stukje hout en plaatst dit aan 1 zijde onder het toestel zodat het toestel tijdens de winterperiode gekanteld blijft staan (met de radiator naar boven gericht bij toestellen met verticale uitblaas).
Sluit tot slot de 2 kranen van de bypass in de technische ruimte en open de andere kraan (zodat de installatie kan werken zonder dat de warmtepomp nog in circuit staat).
Wat moet er gebeuren om het toestel tijdens de zomer terug in gebruik te nemen?
Je maakt na de winter de warmtebatterij van het toestel nogmaals schoon met een hiertoe geschikt product (vb. Zodiac PAC NET).
Vervolgens plaats je het toestel terug recht en sluit je de zwembadleidingen terug aan.
Wanneer je het toestel terug in circuit neemt door de bypass kranen te openen dan doe je dit zeer voorzichtig en in de juiste volgorde. De kracht van de zwembadpomp is immers in staat om de warmtewisselaar van de warmtepomp op te blazen met bijhorende schade en herstelkosten.
In eerste fase zal je de retourleiding van de bypass kraan (zachtjes) openen wanneer je zwembadpomp aan het draaien is en er een normaal circuit is.
In tweede fase doe je hetzelfde met de kraan van de leiding die het water naar de warmtepomp brengt (nogmaals traag en zachtjes, niet bruusk).
Na een minuut mag je zachtjes de bypass kraan sluiten (dat is de kraan die ervoor zorgt dat het water verplicht langs de warmtepomp moet gaan). Deze kraan mag in de meeste gevallen volledig gesloten worden zodat het volledige debiet langs de warmtepomp gaat.
Heb je hierover nog vragen, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.