Recent Nieuws
FAQ : WATERBEHANDELING > CHLOOR
Waarom is het best om te werken met chloor?

Wanneer je werkt met chloor kan je er zeker van zijn dat je werkt met het product dat het meest effectief is voor de behandeling van zwembadwater!

Dit heeft verschillende redenen:

- er wordt al meer dan 50 jaar met chloor gewerkt, alle gevolgen en effecten van het product zijn dus ruim uitgetest en gekend en dit zowel op korte als op lange termijn

- chloor is één van de enige producten dat altijd en overal aanwezig is in het zwembadwater (vb. een ozonator zal het water enkel behandelen bij het stromen doorheen of langs het toestel)

- chloor heeft zowel een ontsmettende (desinfectie) als oxiderende (verbranding/afbraak van afvalstoffen) werking (vb. producten op basis van waterstofperoxide beschikken enkel over een desinfecterende werking)

Mocht er een betere oplossing zijn: waarom werken openbare zwembaden dan met chloor?

Inderdaad: chloor heeft nog steeds de minste nadelen van alle momenteel bestaande desinfectiemethodes!

Er zijn systemen om chloorarm te zwemmen zoals koperionisatie en UV. Hiermee kan je veilig zwemmen met het minst noodzakelijke chloor.

Producten bestellen kan snel en eenvoudig via onze webshop

Heb je hierover nog vragen, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.


Directe link voor deze vraag
Maar hoe komt het dan dat ik soms irritatie krijg van chloor wanneer ik zwem in een openbaar zwembad?

Als je met chloor werkt is het belangrijk vertrouwd te zijn met enkele begrippen:

VRIJE CHLOOR: beschikbare chloor, chloordeeltjes aanwezig in het water die nog geen desinfectie of oxidatie uitgevoerd hebben

GEBONDEN CHLOOR: uitgewerkte chloor, chloordeeltjes aanwezig in het water dewelke een desinfectie of oxidatie uitgevoerd hebben (restproduct dat geen functie meer heeft).

TOTALE CHLOOR: de som van VRIJE CHLOOR en GEBONDEN CHLOOR.

 

Wanneer je met een klassieke testset meet (vb. druppeltest of DPD methode) dan meet je de VRIJE CHLOOR

De TOTALE CHLOOR kan je meten met meer uitgebreide testsets (vb. Aquacheck 7 of gespecialiseerde fotometers).

GEBONDEN CHLOOR kan niet afzonderlijk gemeten worden, je kan dit echter wel uitrekenen (TOTALE CHLOOR - VRIJE CHLOOR = GEBONDEN CHLOOR).

 

Wanneer kan chloor irritatie veroorzaken en hoe kan je dit vermijden?

VRIJE CHLOOR is pas hinderlijk vanaf 8ppm, als je dus een juiste hoeveelheid VRIJE CHLOOR toevoegt aan je zwembadwater dan kan dit onmogelijk hinder veroorzaken (maximale waarde: 2ppm - advieswaarde tussen 1ppm en 1,5ppm).

GEBONDEN CHLOOR is reeds hinderlijk vanaf 1.5ppm (!); gebonden chloor vormt immers schadelijk chloorgas. Je kan de concentratie aan gebonden chloor laag houden door veelvuldig te backwashen en vers water aan het zwembad toe te voegen. Gebonden chloor wordt afgebroken door UV-licht (een UV lamp is dus een uitstekende oplossing en wordt in openbare zwembaden effectief gebruikt voor het bestrijden van gebonden chloor, opgelet: UV breekt zowel vrije als gebonden chloor af).

Een chloorschock (vanaf 8ppm) breekt eveneens de gebonden chloor af.

Moraal van het verhaal: in een openbaar zwembad is er véél meer aanmaak van gebonden chloor (die de waterbehandelingssystemen niet altijd direct kunnen verwerken door de hoge piekbelasting), dit is in een privé zwembad helemaal niet het geval!

Producten bestellen kan snel en eenvoudig via onze webshop

Heb je hierover nog vragen, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.


Directe link voor deze vraag
Waarom leveren jullie geen vloeibare chloor voor heel het zwembadseizoen bij de opstart?

Je hebt belang bij verse chloor!

Chloor veroudert snel (houdbaarheid ca. 3 maanden).

Dit laat ons niet toe om bij de start van het seizoen je in 1 beweging chloor te beleveren voor de komende - gemiddeld - 6 maanden zomerseizoen.

Bij veroudering van de chloor ontstaan er chloraten in het water (=niet goed voor de waterkwaliteit) en bovendien wordt het product veel minder effectief!

Hoe trachten jullie dit op te vangen?

We trachten bij het zomerklaar maken van het zwembad te zorgen voor een eerste levering die onze klanten toelaat om achteraf middels een franco levering chloor bij te bestellen.

De levering van vloeibare chloor is franco bij een bestelbedrag van €100 (incl. BTW) via onze webshop of bij een franco bedrag van €150 (incl. BTW) voor telefonische of bestellingen per mail.

Heb je hierover nog vragen, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.


Directe link voor deze vraag

Noppe Zwembaden: Partner van deze merken.

Privacybeleid - Cookiebeleid - Copyright © Noppe Zwembaden 2024