Hoe werkt koperionisatie?
Het principe van koperionisatie is relatief eenvoudig. Een koperionisator voegt immers automatisch een kleine hoeveelheid koper via electrolyse toe aan het zwembadwater.
Koper breekt namelijk 1 cellige organismen af en in zwembadwater zijn de meest voorkomende organismen van dit type de gekende algen die zorgen voor groen water.
Daarom wordt koperionisatie in vele gevalen kortweg een anti-alg systeem genoemd.
Zo wordt koper vb. ook toegepast bovenaan rieten daken: de bovenaan gemonteerde koperen plaatjes komen op het dak terecht dat minder snel groen zal worden omdat de regen ervoor zorgt dat het dak bedekt wordt met een laagje koper.
Wat is dan het specifieke voordeel voor mijn zwembadwater?
Wanneer je weet dat het bestrijden van algen goed is voor 70% van de omzetting van vrije chloor (=chloor die niet hinderlijk is behoudens bij uitzonderlijk hoge concentraties, of chloor die nog niet gewerkt heeft) naar gebonden chloor (=chloor waarvan je wel zal merken dat hij aanwezig is bij een concentratie vanaf 1mg/l) zal een ionisator er kortweg voor zorgen dat er minder chloorverbruik is en het zwembadwater veel aangenamer zal zijn. Meer informatie over vrije en gebonden chloor vind je in onze afzonderlijke FAQ hieromtrent.
De combinatie van een koperionisator en een UV lamp zijn de perfecte uitrusting voor een zwembad waar er chloorarm wordt ontsmet. Ook wat UV ontsmetting betreft is er een afzonderlijke FAQ die je beslist even dient door te nemen.
Zijn er gevaren aan werken met een koperionisator?
Het aanwezige koper in het water mag niet meer zijn dan 5mg/l (of ppm). Dit kan je maandelijkse opvolgen met een testkit voor koper). Is dit wel zo dan pas je de instelling van het toestel aan, bij extreem hoge aanwezigheid van koper kan je dit afbreken middels Metal Ex of Metal Magic. Een te hoge koperwaarde kan immers schade aanbrengen aan onder andere het rolluik, de bekleding van het zwembad en eventuele andere apparatuur. Een stabiele TA waarde is tevens essentieel voor de goede werking van het toestel (en dus niet enkel voor stabiel zwembadwater in het algemeen).
Vraagt een koperionisator veel onderhoud?
Helemaal niet. Op de display van het toestel komt een waarde, je zorgt ervoor dat deze min of meer stabiel is (we adviseren een instelling van 25, consulteer hieromtrent de bij het toestel bijgeleverde tabel) door aan de doseerknop te draaien. Dit kan je wekelijks even nakijken bij het uitvoeren van de backwash (=keerspoelen of reinigen van je zandfilter). Van zodra de doseerknop op max. staat ingesteld en je bereikt niet meer de nodige instelwaarde (vb. 25) dien je het koperpatroon te vervangen (de normale levensduur van een patroon bedraagt gemiddeld 3 jaar).
Is het ook interessant om te werken met een ionisator die zowel zilver als koper toevoegt aan het zwembadwater?
Zilver heeft een anti bacteriële functie en kan bijdragen aan het chloorarm zwemmen. Helaas zijn er geen toestellen beschikbaar waarbij je koper voor de zandfilter kan toevoegen en zilver erna. Wanneer de toediening niet op deze wijze gebeurt is er wat zilver betreft nauwelijks meerwaarde. Daarom adviseren we niet om te werken met deze toestellen. Je betaalt immers bij elk patroon zilver (=niet goedkoop) en ontvangt er vrijwel niets voor in de plaats.
Heb je hierover nog vragen, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.