Recent Nieuws
FAQ : ZWEMBADAFDEKKING
Waarom zou ik mijn zwembad afdekken en welke afdekkingen zijn er beschikbaar?

Waarom een afdekking voor jouw zwembad?

Om in het Belgische klimaat van een zwembad te kunnen genieten kiezen de meeste gebruikers ervoor het zwembad te verwarmen.

De gemiddeld gewenste temperatuur die we vast stellen bedraagt tussen de 28C° en 30C°.

Wanneer je weet dat maar liefst 90% van deze warmte verloren gaat via verdamping dan wordt het belang van een goede zwembadafdekking al snel duidelijk.

Een goede afdekking zal er tevens voor zorgen dat je zwembadwater minder aan de zon wordt blootgesteld.

Hierdoor geniet je van een aanzienlijk lager chemicaliën verbruik.

Tot slot zal een goede afdekking zorgen voor een veilige bescherming van kinderen en eventueel huisdieren rondom het zwembad.

Zodat bij gesloten afdekking je tuin perfect veilig is.

Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden die beschikbaar zijn:

Zomerzeil (zogenaamde Noppenfolie) met oprolsysteem:

Het voordeel van dit systeem is de relatief lage investeringskost.

Een nadeel is de bijzonder snelle slijtage, het feit dat dergelijke zeilen manueel dienen gemanipuleerd worden maar ook dat ze bijzonder onveilig zijn.

Hierom adviseren we bij voorkeur niet om met deze systemen te werken.

Thermisch deken met oprolsysteem:

Het voordeel van dit systeem is de aanvaardbare investeringskost, de betere isolatie en duurzaamheid.

Een nadeel is het feit dat dergelijke zeilen manueel dienen gemanipuleerd worden maar ook dat ze ook bijzonder onveilig zijn.

Hierom adviseren we bij voorkeur niet om met deze systemen te werken.

Veiligheidsafdekking of 4 seizoensafdekking (alu-stangen elke ca. 60cm met een zeil):

Het voordeel van dit systeem is de lagere investeringskost dan een zwembadrolluik, het feit dat dit systeem vrijwel al het vuil uit het zwembad houdt, de goede isolatie, relatief lange duurzaamheid en de veiligheid die het systeem biedt.

Een nadeel is het feit dat dergelijke zeilen manueel dienen gemanipuleerd worden (motorisatie is echter in optie beschikbaar) en hierdoor als zeer onpraktisch worden ervaren (zeker bij manuele aandrijving is het niet voor iedereen mogelijk laat staan handig om dergelijke zeilen te manipuleren).

Hierom adviseren we bij voorkeur niet om met deze systemen te werken.

Automatisch, elektrisch aangedreven zwembadrolluik:

Het voordeel van dit systeem is het feit dat dit heel wat vuil uit het zwembad houdt (skimmers dienen zich wel te bevinden aan de kant van het rolluik), de mogelijkheid om het systeem uit te rusten met een lammel naar keuze (PVC, polycarbonaat, COVREX CLASSIC), de lange duurzaamheid, de veiligheid die het systeem biedt bij een juiste montage en de nodige toebehoren (zoals een doortrapbeveiliging).

Vermeldenswaardig is de meerwaarde dat een zwembadrolluik bovendien biedt aan een zwembad. Je zwembad wordt er namelijk letterlijk meer waard door.

Het mogelijk grootste voordeel is dat het systeem automatisch is en met 1 druk op de knop het zwembad relatief snel open of gesloten wordt (overige afdekkingen zal je geen 3 keer per dag openen of sluiten met bijhorend energieverlies).

Een nadeel is het feit dat een rolluikmotor een relatief duur en gevoelig onderdeel is met bliksemschade als grootste risico. Rolluikmotoren van de oudere generatie kunnen daarbovenop waterschade oplopen of beperkt zijn in levensduur door de montage in een vochtige motorput.

Bij aankoop ervan (of beschik je al over een zwembadrolluik) is het dan ook best dit te verzekeren samen met de rest van het zwembad.

Diverse verzekeringsmaatschappijen hebben hierover aantrekkelijke voorwaarden.

Hierom adviseren we om met deze systemen te werken.

Kies je voor een zwembadrolluik dan is het belangrijk te weten welke types van lamellen er bestaan evenals hun respectievelijke voordelen. 

We bezorgen je graag een offerte op maat met een overzicht van de verschillende lamellen evenals hun respectievelijke voor- en nadelen.

Klik hier voor het ontvangen van een GRATIS en volledig vrijblijvende offerte op maat.

Beschik je nog niet over een rolluikaandrijfsysteem dan kan je via dezelfde link eveneens kiezen voor een offerte inclusief aandrijfsysteem.

Onze offerte zal je namelijk ook een overzicht bieden van de verschillende mogelijkheden wat dit betreft en maakt tot slot elke combinatie van lamel en aandrijfsysteem zodat je een transparant overzicht hebt van de investeringsmogelijkheden.

Heb je hierover nog vragen, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.


Directe link voor deze vraag
Kan je een rolluik in een bestaand zwembad inbouwen?

Bij zwembaden die bij de bouw ervan niet voorzien werden van een rolluik is het vaak mogelijk om achteraf dit alsnog in te bouwen.

Om dit mogelijk te maken zijn er wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden:

Vorm van het zwembad

Een rolluik moet altijd starten van de breedste kant van het zwembad. Hierna mag het zwembad wel smaller worden maar zeker niet breder. Bovendien moet het aan één zijde recht zijn, een afronding zoals een Romeinse trap is geen probleem maar een ovalen zwembad kan je niet voorzien van een degelijk rolluiksysteem. Twijfel je of dit mogelijk is mail ons dan even een schets door van je zwembad voor het juist advies (info@noppe.be). 

Bouwtype van het zwembad

Een zwembad dat vervaardigd werd uit beton of gemetste betonblokken kan zonder probleem uitgerust worden met een rolluik. Voor overige uitvoeringen kan je ons best even consulteren.

Bekleding van het zwembad

Een rolluik inbouwen kan bij eender welk type bekleding. Is je bekleding bijna einde-levensduur dan combineer je best de vervanging ervan in combinatie met de plaatsing van het rolluik, hiermee vermijd je een dubbele kost (wanneer je de bekleding van je zwembad vervangt moet het rolluik namelijk voor deze werken nogmaals gedemonteerd en na de werken weerom gehermonteerd worden).

Inbouwtype rolluik

Voor buitenzwembaden is het best om te werken met inhangsystemen. Deze kosten je slechts 50cm zwembadlengte en kunnen esthetisch verborgen worden achter een rolluikvoorzetwand.

Voor binnenzwembaden is het eveneens mogelijk om te werken met zogenaamde bodembakken (rolluik wordt gemonteerd op de bodem van het zwembad en afgewerkt met een polyesteren constructie).

Voor buitenzwembaden raden we deze laatste ten stelligste af in jou belang.

Bodembakken waar zich een rolluik in bevindt zijn namelijk zeer moeilijk schoon te houden en worden al snel vergaarplaatsen van vuil (kan alleen maar met een dure duikinterventie schoon gemaakt worden).

Bovendien wordt bij een latere inbouw gewerkt met de laatste generatie van buismotoren, is er echter ooit een probleem met de motor dan is ook weer een duurdere duikinterventie nodig en/of dient het zwembad leeg gepompt te worden.

Tot slot kan het rolluik eventueel achter de polyesteren voorzetwand terecht komen wanneer het ontregeld is (met weerom de noodzaak tot het leeg maken van het zwembad en/of een duikinterventie in te plannen).

Zoals je mogelijk ook al concludeerde wegen deze nadelen niet op tegen de 50cm minder zwemruimte.

Wens je een offerte te ontvangen voor het inbouwen van een zwembadrolluik, klik dan hier.

Heb je hierover nog vragen, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.


Directe link voor deze vraag
Waarom zijn solar zwembadrolluiken minder interessant dan je zou denken?

Solar rolluiken worden door velen als ideaal beschouwd. Maar is dat wel zo?

Hieronder vind je een opsomming van de voor- en nadelen van dit type van zwembadafdekking waarin we gelijk een onderscheid maken tussen de PVC solar afdekkingen en de polycarbonaat afdekkingen:

PVC SOLAR ROLLUIKEN:

Voordelen:

- Solar effect

- prijsgunstig (de goedkoopste solar lamel)

Nadelen: 

- zeer slijtagegevoelig (dient elke 7 tot max. 10 jaar vervangen te worden)

- trekt krom bij oververhitting (filterinstallatie moet zeker draaien als de zon schijnt)

- niet vorst- of hagelbestendig

- in en uit-schuif-bare profielen waarin zich vuil kan nestelen en door water in profiel is er 20% van het zwembad niet geïsoleerd (verbeterde uitvoering met nieuwe policarbonaat uitvoering met anti-alg profiel).

- holle lamellen met vochtige lucht dus degressieve isolatiewaarde en veiligheid/zelfdrijvend vermogen

- niet conform Franse veiligheidsnormen

POLYCARBONAAT SOLAR ROLLUIKEN:

Voordelen

- Solar effect

- Polycarbonaat is slagvaster en minder gevoelig aan hoge temperaturen (t.o.v. PVC)

- vorst- en hagelbestendig voor (hagelbollen tot 3cm)

- optioneel: anti-alg profiel beschikbaar (opgelet: de Aquatop Premium heeft een bredere profielkamer, hierom niet geschikt voor elke rolluiknis en/of type rolluikmotor, bredere profielen betekent tevens een dikkere rol waarvoor meer kracht nodig is)

- optioneel: alu, titanium, black & gold look (hierdoor zie je het condenswater in de lamellen minder snel)

- conform Franse veiligheidsnormen

Nadelen: 

- in en uit-schuif-bare profielen waarin zich vuil kan nestelen en door water in profiel is er 20% van het zwembad niet geïsoleerd (verbeterde uitvoering met anti-alg profiel).

- holle lamellen met vochtige lucht dus degressieve isolatiewaarde en veiligheid/zelfdrijvend vermogen

Een extra bedenking over solar zwembadafdekkingen die zelden gemaakt wordt is dat dit systeem je warmte biedt wanneer je er weinig of geen behoefte aan hebt (wanneer het buiten warm is en je verfrissing zoekt in je zwembad) en weinig of niets biedt wanneer je wel behoefte hebt aan warm zwembadwater (wanneer het buiten koud is).

Omwille van bovenstaande kiezen klanten vaker voor COVREX CLASSIC lamellen. Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen van dit type lamel:

COVREX CLASSIC ROLLUIKEN:

Voordelen:

- zeer duurzaam (5 jaar fabrieksgarantie)

- gegarandeerd hagelbestendig (levenslang)

- soepele verbinding (dus geen profielkamer waarin zich vuil, algen en kalk kan verstoppen)

- volgeschuimde lamellen dus minder degressieve isolatie (geen condensvorming in luchtkamers)

- conform Franse veiligheidsnormen

- bewezen kwaliteit (meer dan 3.500 zwembaden in België beschikken over dit systeem)

- de beste lamel voor overloopzwembaden (lamellen blijven mooi recht door de soepele verbinding)

Nadelen:

- geen solar effect

- niet geschikt voor baden die niet mooi recht zijn en/of waarvan het aandrijfsysteem niet 100% goed werkt (zeker geen opbouw of bodembak)

Wens je een offerte voor het vervangen van je zwembadlamellen of de installatie van zwembadlamellen met aandrijfsysteem op een bestaand zwembad, klik dan hier.

Heb je hierover nog vragen contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.

 


Directe link voor deze vraag
Kan ik zelf mijn automatisch rolluik installeren wanneer ik het bij jullie aankoop?

Je kan bij ons een volledig rolluiksysteem aankopen en deze volledig zelf plaatsen.

In dit geval zijn er geen installatiekosten wat je een mooie besparing oplevert.

Daarbovenop ontvang je een doe-het-zelf korting op de materialen van 10%.

Daar we er zeker van willen zijn dat je de installatie juist hebt gedaan én we ervoor willen zorgen dat je fabrieksgarantie geldig blijft (alleen geldig bij installatie door een erkend installateur) bieden we je bij aankoop van een rolluiksysteem bovendien 2 volledig GRATIS controlebezoeken aan van onze technieker.

Het eerste bezoek is bij levering: gedurende ca. 1u zal onze technieker je adviseren en uitleggen hoe het rolluik te plaatsen en eventuele vragen te beantwoorden.

Nadat alles geplaatst is volgt het 2e bezoek van onze technieker: samen met onze technieker kan je dan (na controle door onze technieker van de installatie) het rolluiksysteem samen met jou het rolluik in bedrijf stellen.

Beperkt het werk van onze technieker zich tot nazicht en is alles goed geplaatst dan zijn er dus geen bijkomende kosten bij je aankoop.

Moet onze technieker bij het eerste bezoek langer dan een uur blijven of bij het tweede bezoek aanpassingen doen (meer dan 1u ter plaatse) dan wordt de hiervoor nodige tijd en eventuele materialen verrekend volgens onze voorwaarden werken in regie (er worden in voorkomend geval geen verplaatsingskosten en/of reistijden gerekend wanneer je probleem tijdens deze interventie kan opgelost worden: dus alleen maar het uurloon).

Bovenstaande condities zijn alleen geldig voor plaatsingen in de provincie Antwerpen. 

Vraag via volgende link jouw offerte op voor het leveren en plaatsen van een rolluik: Offerte aanvragen

Hieronder vindt je onze tarieven voor werken in regie: Tarieven werken in regie (particulier)

Heb je hierover nog vragen, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.


Directe link voor deze vraag
Vanaf wanneer vervang ik best de lamellen van mijn zwembadrolluik?

Wanneer je een zwembadrolluik zal vervangen is afhankelijk van verschillende factoren:

- de gekozen kwaliteit van lamellen: PVC lamellen in Solar uitvoering zijn het meest slijtage gevoelig (gemiddelde levensduur: 5 tot 10 jaar *), COVREX CLASSIC lamellen zijn dan weer de meest duurzame lamellen (gemiddeld 20 jaar *), overige types zitten hier tussen (vb. policarbonaat lamellen)

* de vermelde termijnen zijn op basis van hetgeen we ervaren, de garantie op de materialen is afhankelijk van de fabrikant (2 tot 5 jaar) en enkel dit laatste is van toepassing m.b.t. vervangingen onder garantie

Op basis waarvan kan of moet je beslissen de zwembadlamellen te vervangen?

- Functionele redenen: de zwembadlamellen zijn volledig of gedeeltelijk stuk (vb. gaten erin door stormschade of gevallen eikels, de lamellen klikken los van elkaar doordat ze broos geworden zijn ...)

- Esthetische redenen: de zwembadlamellen zijn niet meer mooi (vb. kalkaanslag die niet meer te verwijderen valt, ernstige verkleuring, algengroei in het lamellenprofiel die niet meer verwijderbaar is al dan niet door gebrekkig onderhoud)

Uiteraard kan de beslissing om tot vervanging over te gaan ook een combinatie zijn van bovenstaande.

Graag vermelden we dat:

- een rolluik het schoonste blijft wanneer het dagelijks een keer open & toe gaat (dit is trouwens ook goed voor de rolluikmotor)

- de nieuwe generatie lamellen voorzien is van een anti-alg profiel (dit is geen garantie dat er geen algen op het rolluik komt; de groei wordt beperkt en je kan dit type van lamellen makkelijker schoon maken, COVREX CLASSIC is hiervan de beste uitvoering)

- het periodiek (1 of 2 keer per jaar) behandelen van je zwembadrolluik met een anti-kalk product zal de levensduur van je rolluik verlengen

Het vervangen van de lamellen van een zwembadrolluik is in vele gevallen een investering die een hoog budget vraagt.

Dit budget is afhankelijk van verschillende factoren:

- de afmetingen van je zwembad: de prijs per lamel is per m²

- de gekozen kwaliteit van lamellen: afhankelijk van de gekozen kwaliteit zal de prijs per m² hoger of lager zijn

- ongeacht de afmeting zijn er ook enkele vaste kosten: eventueel afvoerkosten (stortkosten) van het oude luik, transportkosten en verpakkingskosten

Ken je de afmeting van je zwembadrolluik? Dan bezorgen we je graag een transparante offerte met de mogelijke zwembadlamellen, hun respectievelijke eigenschappen inclusief voor- en nadelen evenals bijhornend investeringsbudget per type.

Heb je hieromtrent nog vragen, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.


Directe link voor deze vraag

Noppe Zwembaden: Partner van deze merken.

Privacybeleid - Cookiebeleid - Copyright © Noppe Zwembaden 2024