Recent Nieuws
FAQ : ZWEMBADVERWARMING
Hoe bepaal ik wat de juiste zwembadwarmtepomp is voor mijn zwembad?

Een zwembad verwarmen met een zwembadwarmtepomp zal in veel gevallen een praktische oplossing zijn.

Bovendien zijn er warmtepompen die zeer energiezuinig zijn (dat wil ook zeggen dat er toestellen zijn die het zwembad wel zullen verwarmen maar geen of een zeer beperkt energievoordeel zullen opleveren).

Om te kunnen bepalen wat de juiste zwembadwarmtepomp is voor een zwembad dien je rekening te houden met volgende parameters:

- de inhoud van het zwembad (uitgedrukt in m³: vb. 50m³)

- de periode waarin je wenst te zwemmen (vb. van begin mei tot eind september of van begin april tem eind oktober)

- de gewenste temperatuur (vb. 28°C)

- hoeveel elektriciteit komt er toe in mijn woning (hoeveel ampère) en hoeveel hiervan komt er toe in de technische ruimte waar het toestel wordt aangesloten

Op basis hiervan kan je bepalen welk toestel geschikt is.

Neem steeds een (ruime) marge op de maximale capaciteit van het toestel.

Zo zal je voor een zwembad van 50m³ bij voorkeur een toestel aanschaffen met een capaciteit van max. 75m³.

Een veelgemaakte fout is immers een zwembad van 50m³ te verwarmen met een toestel met een maximale capaciteit van 50 of 55m³.

Het resultaat van dergelijke combinatie is een toestel dat zwaar belast wordt, héél vaak zal draaien, hierdoor aanzienlijk meer energie zal verbruiken én sneller zal slijten. Je kan dit vergelijken met een wagen met een topsnelheid van 150km/u waarmee je constant 150km/u rijdt: het gevolg is een hoog energieverbruik, veel lawaai en een snellere slijtage.

Kies bij voorkeur een toestel met defrost en inverter functie:

Een defrost functie zorgt ervoor dat het toestel ook kan werken wanneer het buiten kouder is dan 7°C of 10°C (het toestel is immers in staat zichzelf te ontdooien bij ijsvorming om hierna verder te verwarmen). Een toestel dat niet over deze functie beschikt zal zichzelf uitschakelen van zodra het buiten niet warm genoeg is en daardoor het zwembad niet meer verwarmen (of vb. enkel tijdens de dag draaien en niet 's nachts tijdens de opwarmfase waardoor de vraagtemperatuur niet of zeer traag bereikt wordt met in dit laatste geval een zeer hoog energieverbruik). Een toestel dat per megahertz frequentiegestuurd werkt (zgn. full inverter) zal het meest energiezuinig werken (en is hierom voorzien van een energielabel A). Op basis van de omstandigheden zal het toestel namelijk trachten om, op een zo laag mogelijk toerental, de gevraagde verwarmingscapaciteit te bereiken.

Je bereikt hiermee dus het gewenste comfort met de laagste mogelijke energie kost.

Hierdoor betaalt de investering in dergelijk toestel zich terug op termijn en is het dus de goedkoopste oplossing en/of beste investering (hogere investering, doch aanzienlijk lagere running cost).

Deze toestellen kunnen een COP (= prestatiecoëfficiënt) halen van 13!

Je krijgt dus voor 1 Euro t.w.v. 13 Euro warmte!

Enkele tips:

- laat je niet misleiden door toestellen die enkel het afgeven vermogen vermelden (vb. 14kw of 17kw), zonder toe te lichten in welke omstandigheden dit afgegeven vermogen wordt bereikt. In vele gevallen zal dit zijn bij een buitentemperatuur van 25°C wat uiteraard niet representatief is voor het Belgische klimaat. Tijdens een Belgische zomer is het volgens de KMI statistieken gemiddeld 15°C. Wij vermelden hierom steeds alle afgegeven vermogens bij een buitentemperatuur van 15°C.

- een warmtepomp hoeft niet in de zon te staan (dit kan en mag maar is zeker niet noodzakelijk): dit geeft immers nauwelijks een verschil in rendement. Het toestel zuigt zulke grote hoeveelheden warme lucht aan (die, van zodra de lucht rondom het toestel aangezogen werd) ook zal komen van plaatsen met schaduw.

- solar lamellen hebben geen invloed op de nodige capaciteit van een warmtepomp: deze lamellen geven enkel (beperkt) warmte wanneer het niet of minder nodig is terwijl een warmtepomp het hardste moet werken als het buiten kouder is (vb. bij aanvang van het seizoen)

- een zwembad dat goed geïsoleerd werd bij installatie (vb. een monoblok zwembad voorzien van een standaardisolatie en ter stabilisatie aangevuld met isolatiechappe) zal beter de warmte behouden dan een niet geïsoleerde constructie (vb. gemetst zwembad met een folie). Voor meer informatie: Hoe werkt een warmtepomp

Heb je hierover nog vragen, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21

Noppe Zwembaden: Partner van deze merken.

Privacybeleid - Cookiebeleid - Copyright © Noppe Zwembaden 2024