Recent Nieuws
FAQ : ZWEMBADVERWARMING
Ik wens een warmtepomp voor mijn zwembad maar kan dat wel?

Wanneer je een zwembad wil laten verwarmen door een warmtepomp dan is het belangrijk om te weten hoeveel elektriciteit er toekomt in je woning.

Dit kan je nakijken aan je hoofdzekering in je meterkast (de 'zogenaamde' kast van Engie/Electrabel waarin je elektriciteitsmeter zich bevindt).

 

Stap 1. Nakijken of je MONO of DRIE FASEN voeding binnen krijgt:

A. Indien er 2 kabels toekomen heb je een monofasige aansluiting (240V)

B. Indien er 3 kabels toekomen heb je mogelijk 3 fasen 220V (het oude systeem van 380V)

C. Indien er 4 kabels toekomen heb je mogelijk een driefasige aansluiting (380V) maar kan je niet uitsluiten dat je over een 3 fasen 220V aansluiting beschikt.

Contacteer dus in geval C je netbeheerder Fluvius (nieuwe naam Eandis en Infrax) om dit te verifiëren, zij kunnen je direct de juiste informatie bezorgen. Je kan hen bereiken op het nr. 078/35 35 00.

Opgelet: Op je hoofdzekering zal je deze cijfers (220V/240V/380V of 400V) ook terug vinden maar hiermee moet je geen rekening houden.

Na stap 1 weet je of je best een MONOFASIG (bij antwoorden A en B) of DRIEFASIG (bij antwoord C) toestel neemt.

Ter info: heb je 380V ter beschikking dan is het aanbevolen om een DRIEFASIG toestel te nemen (het toestel zal makkelijker zijn energie krijgen en hierdoor langer meegaan). Is dit niet aanwezig dien je een MONOFASIG toestel aan te kopen. Heb je het oude systeem van 3 x 220V dan kan je enkel een MONOFASIG toestel aansluiten tenzij je een transformator aankoopt om dit (oude systeem) om te zetten naar 380v (het vereiste budget is afhankelijk van de capaciteit, voorzie hiervoor echter ca. € 1.500 tot € 2.000). Je kan in dit laatste geval eventueel bij je netbeheerder laten nakijken of er plannen op korte termijn zijn om dit in de nabije toekomst om te zetten naar het nieuwe 380V systeem.

 

Stap 2. Nakijken hoeveel ampère je binnen krijgt:

Op dezelfde hoofdzekering kan je aflezen hoeveel ampère er toekomt in je woning. Dit is in vele gevallen 40A (of eventueel 63A) voor monofasige installaties.

Voor 3 x 220V en driefasige (380V) installaties is dit gewoonlijk 20A, 32A of 40A.

Na stap 2 weet je of je voldoende elektriciteit binnen krijgt om een warmtepomp toe te voegen.

Vind je deze informatie niet terug contacteer dan je netbeheerder Fluvius (nieuwe naam Eandis en Infrax) om dit te verifiëren, zij kunnen je direct de juiste informatie bezorgen. Je kan hen bereiken op het nr. 078/35 35 00.

Opgelet: Heb je een totale capaciteit van vb. 40A monofasig én wens je een warmtepomp te installeren die vb. 20A kan opnemen dan weet je dat er al tot 50% van je totaal inkomende stroom door dit toestel zal gebruikt worden en dat wat overblijft moet volstaan voor al je andere toestellen.

Kook je elektrisch; en/of heb je infrarood verwarming; en/of een sauna; en/of airconditioning; en/of vaatwasser; en/of droogkast; en/of wasmachine; en/of een spa, ... allemaal relatieve grootverbruikers (en zeker wanneer ze samen worden gebruikt) dan is het mogelijk dat 40A monofasig niet volstaat en je een verzwaring moet aanvragen naar 63A monofasig. Heb je 380V (driefasen) dan heb je gewoonlijk voldoende capaciteit om een warmtepomp aan te sluiten (eventueel dient de verdeling onder de fasen aangepast te worden maar dat is uitzonderlijk).

Moet je elektriciteit verzwaard worden? Dan doe je dit best met de tussenkomst van een elektricien die vooraf laat controleren of een verzwaring wel mogelijk is (doorgaans is dit geen probleem) en je installatie laat keuren (behoudens je over een recent keuringsattest beschikt). Zijn er aanpassingen nodig om een keuringsattest te bekomen dan zal je elektricien hiervoor zorgen. Na de hierna volgende keuring kan je netbeheerder je installatie verzwaren.

Je kan bovenstaande laten uitvoeren door je vaste elektricien of onze partner Noppe Elektriciteitswerken (zie: www.ewn.be).

 

3. Nakijken hoeveel elektriciteit er beschikbaar is op de plek waar je het toestel wenst te plaatsen:

Wens je een warmtepomp te plaatsen nabij je algemene zekeringskast (en bevinden je zwembadtechnieken zich ook in de nabijheid ervan)?

Dan is er geen probleem en kan er rechtstreeks stroom genomen worden uit deze kast voor het aansluiten van je warmtepomp. Is er een makkelijke kabelverbinding te maken via een eventuele kruipruimte met je hoofdbord dan is dit ook ideaal.

Staat het toestel niet in de buurt van het hoofdbord van je woning, maar vb. in een tuinhuis, poolhouse of afzonderlijke technische ruimte?

Naast je meterkast bevindt zich doorgaans ook de algemene zekeringskast van je woning.

Hierin dient zich een klassieke zekering te bevinden van waaruit je kabel vertrekt naar de technische ruimte (tuinhuis, poolhouse, ...) van het zwembad. Op deze zekering kan je aflezen hoeveel Ampère er toekomt in je technische ruimte (monofase: bij voorkeur 40A, eventueel 32A kan ook volstaan, driefasig: bij voorkeur 32A, eventueel 20A kan ook volstaan).

Is dit niet het geval dan controleer je best welk type kabel er ligt tussen je technische ruimte en je woning, zo weet je of dit eventueel met de bestaande kabel kan verzwaard worden (of er een nieuwe kabel nodig is).

Het type kabel (voornamelijk de kabeldikte) is afhankelijk van de kabellengte (=afstand tussen je hoofdbord en de zekeringskast in de technische ruimte) en de gewenst stroomaanvoer. Hoe verder de afstand (vb. 40m) en hoe hoger het vermogen (vb. 40A); hoe dikker de kabel moet zijn.

Hieronder de hiervoor nodige kabels:

16A: kabeldikte 1,5mm

20A: kabeldikte 2,5mm

25A: kabeldikte 4mm 

32/40A: kabeldikte 6mm

63A: kabeldikte 10mm

80A: kabeldikte 16mm

Opgelet: Dit is heel belangrijk want een te dunne kabel kan beginnen te smeulen en zelfs brand doen ontstaan (!). Ben je hiervan zelf niet op de hoogte contacteer dan je vaste elektricien of onze partner Noppe Elektriciteitswerken (zie: www.ewn.be).

Heb je hierover nog vragen, contacteer dan onze klantendienst op het nr. 03/354 12 21.

 

Noppe Zwembaden: Partner van deze merken.

Privacybeleid - Cookiebeleid - Copyright © Noppe Zwembaden 2024